Oroszország az Ottawai Egyezmény által tiltott fegyvereket használja a Donbassban – „PMN-2” és „POM-2” gyalogsági aknákat. Vannak sérültek a civilek közt.

Egy 35 éves nő felrobbant egy aknán Donyeck régió, Volnovakhsky járás Novotroitsky települése mellet.

    Erről a helyi lakosok nyilatkoztak. Az esemény május 14-én történt. Előzetes információk szerint a nő megpróbálta átlépni a határvonalat az ellenőrző ponton kívül, és felrobbant egy “PMN-2” szeparatista aknán. A sebesült nő az UFE (Ukrán Fegyveres Erők) területére csúszott. Elsősegélyt kapott és a Donyeck régió, Volnovakha városának Központi Járási Kórházába küldték.

    A robbanás eredményeként a nő elvesztette bal lábának egy részét. A végtag nagy részének amputációjának veszélye áll fenn. Az áldozatot Avdeevka várósában regisztrálták.

   A mentők arra szólítják fel a helyi lakosságot, hogy legyenek óvatosok, ne vegyenek részt amatőr tevékenységekben, és ne menjenek el olyan helyekre, ahol valószínűleg aknák vannak.

   Érdemes megjegyezni, hogy a „PMN-2” és a „POM-2” gyalogsági aknákat Oroszországban felszerelésként használják a hadseregben, és amelyeket az orosz hatóságok szisztematikusan szállítanak a DNR / LNR terrorista szervezeteknek humanitárius segítségként álcázva.

   Érdemes megjegyezni, hogy ezek használatát tiltja az Ottawai Egyezmény, valamint a gyalogsági aknák használatának, készletezésének, előállításának és átadásának tilalmáról és megsemmisítéséről szóló, 1997. december 3-i egyezményt. Ukrajna aláírta ezt az egyezményt 1999-ben, és 2005-ben ratifikálta azt.

   Emlékezzünk arra, hogy 2020. május 13-án, szerdán az EBESZ Együttműködési Biztonsági Fórumának online ülésére került sor Ukrajna elnöksége alatt, a könnyű fegyverek, lőszerek és aknák kérdésében.

   A hangsúly az aknafenyegetés problémájárol szólt Ukrajna keleti részén, az Oroszország által előidézett konfliktus övezetében. Ukrajna partnerei elítélték az orosz katonai felszerelés szállítását a militánsok számára.

   Az összes nemzetközi megállapodás ellenére, többek között a minszki háromszempontú csoport keretében, az Orosz Föderáció folytatja a háborút a Donbasban, tiltott fegyverekkel látva el a terroristákat, amelyek miatt ártatlan civilek halnak meg.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *