“Brenzóvics és Társai” – egy dollármilliós magyar biznisz Kárpátalján (FOTO, DOKUMENTUMOK)

Több millió dollár a KMKSZ-nek: ismertté vált, mennyit „fektet be” Budapest a kárpátaljai magyarokba, és hogyan fogja azt Brenzovics népképviselőjelölt felhasználni

A napokban a hálózathoz olyan dokumentumok jutottak el, amelyekben fel van tüntetve a kárpátaljai magyar társaságok, civil szervezetek és oktatási intézmények támogatásának mértéke a magyar kormányhoz és Orbán Viktor csapatához közelálló jótékonysági alapítványok részéről.    

A magyar adófizetők pénze, amiből a hasonló alapítványokat finanszírozzák, nemcsak a kárpátaljai magyarok identitásának, oktatásának, kultúrájának megőrzésére, vagy anyagi helyzetük javítására megy, hanem a magyar jelöltek választási kampányára is, akik jelenleg aktívan készülnek arra, hogy bejussanak a megújult Ukrán Legfelsőbb Tanácsba.     

A pénzügyi okmányokat elemezve megjegyezhető, hogy a kárpátaljai intézmények finanszírozásának oroszlánrészével a Bethlen Gábor Alap rendelkezik, amely igen közel áll a magyar kormányhoz és szorosan együttműködik a Szijjártó Péter irányította Magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztériummal, illetve Potápi János Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkárral. Ők mindketten gyakori vendégei Kárpátaljának. Potápi János Árpád egyébként nemrég jelen volt a két konkurens kárpátaljai magyar szervezet – Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), elnök: Brenzovics László, Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), elnök: Zubánics László – együttműködési szerződésének aláírásánál.     

2011 és 2018 között a Bethlen Gábor Alap több mint 55 millió dollárt juttatott a kárpátaljai magyaroknak, amit az említett évekről készített egyik pénzügyi általános beszámolói okmány bizonyít. Ebből a legtöbbet, 27 millió dollárnál többet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (Beregszász) kapta. Ezzel egyidejűleg 5 millió USA-dollárt utaltak át a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) számlájára is, amelynek elnöke – a még jelenleg is népképviselő Brenzovics László, aki nem mellesleg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola kuratóriumának az elnöke is.

A Bethlen Gábor Alap által 2011-2018 folyamán Kárpátaljára átutalt pénzösszegek egy része

E két magyar kárpátaljai intézményen kívül az Alaptól az említett időszak alatt több mint 4,7 millió dollárt kapott a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ), több mint 3,3 millió dollárt pedig a KMKSZ Jótékonysági Alap, és még sorolhatnánk. A részleteket megismerhetik a cikkhez mellékelt dokumentumokból.   

A Bethlen Gábor Alap által 2011-2018 folyamán Kárpátaljára átutalt pénzösszegek másik része

Érdemes tudni, hogy a fent közzétett és elemzett okmányok a Bethlen Gábor Alap pénzeszközeinek átutalásai 2011-2018 folyamán. Az utóbbi 2 év alatt, amikor az ukrán-magyar viszonyok kiélesedése elkezdődött, az egyes szervezetek anyagi támogatása érezhetően növekedett. Két fontos irányvonalról van szó – az oktatásról és a civil szervezetekről. Különösen megnőtt a KMKSZ finanszírozása Ungváron, amely eszközökkel főként a vezetés rendelkezik, élén Brenzovics László elnökkel. A KMKSZ csak 2017 és 2018 folyamán több mint 5,3 millió USA-dollárt kapott Budapesttől.   

Azaz 2017-ben a szervezetnek több mint 3,8 millió USA-dollárt utaltak át, míg 2018-ban közel 2,4 milliót. A bizonyíték egy 2018. évi dokumentum.

A Bethlen Gábor Alap 2018. évi átutalásai a KMKSZ-nek 

Igazság szerint érdekesek a 2018-2019-es pénzügyi dokumentumok egyes pontjai, vagyis a soron kívüli parlamenti választási kampány beindulásának időszaka. Emlékeztetjük a tisztelt olvasókat, hogy Ukrajna és Magyarország viszonya egyelőre jelentősen nem javult. Azonban Kárpátalja magyarságának képviselői aktívan bekapcsolódtak a választási hajszába és bemutatták népképviselő-jelöltjeiket, akik között ott van a KMKSZ vezetője, Brenzovics László is.  

A KMKSZ-nek a magyar Bethlen Gábor Alaptól befutott jövedelme 2019 első félévében az alábbiakat mutatja: „…800.000 a KMKSZ hirdetőtábláinak való hozzájárulás”, azaz ukránra és valutára fordítva, a KMKSZ 70 ezer hrivnyát kap az óriásplakátokra. Hogy van ez, a magyar alapítvány idegen országban finanszírozza a hirdetőtáblák elhelyezését, amelyek a jelöltek választási agitációját tartalmazzák? Pedig ez már az ukrán törvények megsértése, ami következményeket von maga után. 

A KMKSZ-nek a magyar Bethlen Gábor Alaptól befutott jövedelme 2019 első félévében

   

Természetesen a hagyományos pénzügyi machinációk sem maradhattak el, amelyek mindenkor jelen vannak hasonló esetekben. Amint a KMKSZ társadalmi aktivistáinak forrásai tájékoztatnak, a KMKSZ új irodájának megvételi ára Ungváron a Zsupanatszka téren (az előző a Pravoszláv parton terrortámadás következtében leégett 2018 tavaszán) nem volt pontosan tudatva, és közel 10-szeresére mondták. 

A dokumentumok alapján a KMKSZ új ungvári székházának megvételére közel 683 millió forintot irányoztak elő, ami körülbelül 3 millió USA-dollárnak felel meg a 2017. év végi általános árfolyam szerint: „«…682.700.000 Ungvári Magyar Ház létrehozásának támogatása”. Az ungvári Zsupanatszka tér 12. szám alatti épületet, amely egykor a Fórum Bank tulajdonában állt, akkoriban közel 300 ezer dollárért adták el (a Betétbiztosítási Alap információja). Pontosan ezt az épületet vették meg a KMKSZ számára a csődbe jutott banktól, csak nem 300 ezer dollárért, hanem inkább közel 3 millióért. Hol a maradék 2,7 millió USA-dollár? Szónoki kérdés.

A magyar Bethlen Gábor Alap 2017.évi átutalásai a  KMKSZ-nek

Következésképpen, a rendelkezésre álló okiratok alapján gyakorlatilag az alapítvány legnagyobb összegeit a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek – KMKSZ-nek számolják fel, amely eldönti, hogy hova és milyen pénzösszeget juttat a kárpátaljai magyarság igényeinek kielégítésére. Ezeket az összegeket nem mindig racionálisan és teljes mértékben használják fel, és mint ismeretes az pénz elosztásával a szervezet vezetősége foglalkozik, nevezetesen, személyesen Brenzovics László parlamenti képviselő, illetve parlamenti képviselő jelölt, aki egyébként, jelentős vagyonra tett szert az elmúlt években.  Továbbá, meg kell jegyezni, hogy Brenzovics László nemcsak a TUKZ-KMKSZ elnöke, hanem a KMKSZ Jótékonysági Alapítvány, az Egán Ede Alapítvány, a Kárpátaljai Magyar Pedagógiai Intézet Jótékonysági Alapítványának is vezetőségi tagja. Mindezeket a struktúrákat Budapest egy másik jól ismert, a Bethlen Gábor Alapon keresztül finanszírozza.

A parlamenti képviselő 2018. évi adóbevallása alapján, Brenzovics László hivatalosan 900 ezer hrivnya értékű jövedelemre tett szert, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy Ungváron az Olbracht utcán egy luxus mini-birtokot vásároljon. A birtokról készült fotó nemrég jelent meg az Interneten.


Brenzovics László parlamenti képviselő ungvári háza

A 2018. évi adóbevallási nyilatkozatában Brenzovics László parlamenti képviselő  „elfelejtette” feltüntetni, hogy egy Toyota Camry prémium autóval közlekedik, amelynek  ára a másodlagos piacon mintegy 1 millió UAH.

6. ÉRTÉKES INGATLAN – KÖZLEKEDÉDI ESZKÖZÖK   A bevallási nyilatkozatot tévő alany köteles deklarálni: a közlekedési eszközöket, valamint egyéb önmeghajtású gépeket és mechanizmusokat függetlenül azok értékétől.   Ebből a fejezetből hiányoznak a bevallási nyilatkozatot tévő alany és annak családtagjai deklarálás alá eső objektumai.

A fennemlített tények elemzése után arra lehet következtetni, hogy Magyarország jelentős mennyiségű pénzt fektet be a nemzeti érdekek védelmében Kárpátalján. Kétségtelen, hogy a legtöbb pénzt a rendeltetésüknek megfelelően használják – utak javítására, orvosi intézmények támogatására, gazdasági programok és oktatási projektek megvalósítására az etnikai magyarok számára. Ugyanakkor Magyarország adófizetői pénzének egy másik része a kárpátaljai intézmények korlátozott számú vezetőinek „pénztárcáját degesztik”, amelyek többsége Brenzovics László személyes ellenőrzése alatt áll, aki már a második ciklusra készül a Legfelsőbb Tanácsba.

Ezért mindazok, akik ezeket a milliókat osszák, elhanyagolják az etnikai magyarok és Magyarország érdekeit, felhasználva a pénzt saját szükségleteik, vagy a választási ígéreteik fedezésére. Ezek után csak egyetlen kérdést tehetünk fel Brenzovics úrnak: – bele tud-e nézni azon magyar honfitársai szemébe, akiket meglop?

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *