Brenzovics együttműködési megállapodást írt alá az oroszokkal – volt komunistákkal, ugynevezet „ruszkij mir” és Kremlpárti politikai ruszinság híveivel.

Az orosz agresszorral folytatott be nem jelentett háború 5 évében a kárpátaljai magyarok  képviselőjelöltje Brenzovics László aktívan tárgyal a kárpátaljai oroszbárat szervezetek képviselőivel,  megállapodásokat köt velük a jövőbeni parlamenti választásokkal  kapcsolatos és az azutáni  együttműködésről.

         Ezt a tényt  június 28-án a Facebook-on ismertette  az Orosz Kultúra Puskin Társaságának elnöke Valerij Razgulov, aki ugyancsak  az ukrán, orosz és magyar nyelven Bregszászban megjelenő ” Kárpát-panoráma ” nevű hetiláp főszerkeztője.

         Razgulov FB oldala információja szerint Beregszászban  az orosz kulturális szervezet és   a „Kárpát-panoráma ”  szerkesztőségének közös ülésén Brenzovics László bemutatta választási programját.

         Az ülésen a felek megállapodást írtak alá a kölcsönös együttműködésről.

         “Mi,  Vaszil Ivanovics Brenzovics a  Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elöke, képviselőjelölt  a Verhovna Rada megválasztásának 73-s egyéni választőkerületében és Valerij Mihajlovics Razgulov a beregvidéki  Orosz Puskin Kulturális Társaság  vezetője  – tisztában  léve felelősségünkel  honfitársaink előtt, a szabadság és a polgári jogok normái által védett alkotmányos jogaik védelme érdekében, követelve  Ukrajna nemzeti kisebbségeinek jogainak és szabadságainak zaklatásának megszüntetését,  védve az ukrán polgárok szabad és tisztességes választásokhoz való jogát –  ALÁIRJUK e megállapodást  az ukrán Verhovna Rada választásai során a kölcsönös együttműködésről, továbbá kijelentjük, hogy a 73-as számú egyéni körzetben  Vaszil Ivanovics Brenzovics  megvédi Beregszász és a Beregvidék orosz kisebbségének jogait.”

         Mint az nyílt internetforrásokból kiderül,  a „Kárpát-panoráma ” újság egy időben a kárpátaljai Kommunista Párt sajtóorgánuma volt, és  Beregvidék problémáival a kommunisták szemszögéből foglalkozott aktívan.   

         Általában ezt az újságot csak a választások előtt adták ki intenzívebben. Így 2012-ben a kiadvány egyértelműen a tiltott kommunista pártot  támogatta.

         “Most már ismert, hogy az újság (400-s példányszám) célja az egyéni körzetben induló Ukrán Kommunista Párt jelöltjének támogatása” -irta  Mukachevo.net újságírója, Iván Romancsuk 2012. július 26-án.

         Razgulov Valerij újságíró a „Kárpát-panoráma “szerkesztője maga is a politikai ruszinizmus Kreml áltál propagált változatának következetes támogatásáról ismert, valamint cikkeket publikált azon a  “Nyugat-Ruszy” oroszbarát honlapon, amely aktívan propagálja az “orosz világ” és a “magyar orosz”  -féle eszméket.

         2014-ben, azaz a Krím annektálásának aktív szakaszában és a Donbászi harcok kezdetén  Razgulov részt vett egy nemzetközi online konferencián a “Kárpátok és galíciai Ruszy: a nemzeti identitás kialakulásának problémái” címmel. A konferencián használt anyagokból és térképekből nyilvánvaló, hogy pontosan mit éretettek ezen  identitás alatt.

         Hát pontosan ilyesfajta  együttműködési megállapodást  írt alá az oroszbarát aktivistákkal Vaszil Brenzovics képviselőjelölt, aki egyben a Petro Porosenko Blokk parlamenti képviselője és  akinek az ukrán nyelvi kérdéssel és  oktatási joggal kapcsolatos ukránellenes álláspontja már régóta nem titok  a kárpátaljaiak számára.

Ezen kívül Brensovics a magyar kormány támogatásával aktívan lobbizott egy külön magyar választókerület létrehozásáért Kárpátalján.

         Az idei év márciusában Ukrajna parlamenti képviselője és a Kárpátaljai Magyar Kultúrális Szövetség  vezetője  Vaszil Brenzovics pert indított Ukrajna Központi Választási Bizottsága (CVK) ellen azzal kapcsolatban, hogy az utóbbi megtagadja a Budapest által lobbizott  négy Tisza menti kárpátaljai járásának, ahol a magyarok egy tömbben élnek, egyesitését egy választókerületben, állítólag annak érdekében, hogy képviselőjüket választhassanak a Verhovna Rádába mint kisebbség. Előre tudván, hogy a bíróság valószínűleg támogatni fogja a CVK álláspontját, amely megfelel a jelenlegi jogszabályoknak, a Magyarországrol manipulált  kárpátaljai magyarok politikai vezetői ezt a témát kárpátaljai helyi tanácsok szintjén kezdték aktívan felemlegetni.

         Végül is, a Tiszamelléki választókerületet, a hivatalos budapesti autonómiakoncepció első „fecskéjét”, nem hozták létre, és a Magyarországrol kezelt és finanszírozott helyi politikai struktúrák vezetői, akik a régió magyar közösségének érdekei védelmét hangoztattak, továbbra is aktívan harcolnak helyükért az ukrán parlamentben.

         Többek között, mint látjuk, a kárpátaljai  orosz „ötödik hadosztály” képviselőivel aláirandó  megállapodások modján.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *